WORTELKANAALBEHANDELING

WORTELKANAALBEHANDELING

WORTELKANAALBEHANDELING

Reacties uitgeschakeld voor WORTELKANAALBEHANDELING
Een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling) is een behandeling, waarbij de zenuw (pulpa) van het wortelkanaal van een tand of kies verwijdert wordt vanwege diepe cariës, trauma of ontsteking. Het lege kanaal wordt opgevuld door rubberen staafjes. Een wortelkanaalbehandeling wordt (meestal) uitgevoerd onder lokale verdoving. Na een wortelkanaalbehandeling is het met regelmaat nodig om de kies met een kroon te beschermen.

Er zijn meerdere redenen om een wortelkanaalbehandeling te doen:

  • Als een gaatje in een tand zo diep is dat het de zenuw heeft geraakt en de bacteriën al in de zenuw zitten, is er sprake van een zenuwontsteking. Meestal heeft de patiënt in dit geval hele erge kloppende pijn, vooral ’s nachts.
  • Door de ontsteking kan de zenuw dood gaan en de tand of kies gaat verkleuren. Dat doet in het algemeen geen pijn. De bacteriën zijn nog steeds in de dode zenuw en gaan verder in het kanaal tot in het kaakbot. In dat geval kan een ontsteking in het kaakbot rond de wortelpunt zich ontwikkelen en in de tand of kies is een kloppende pijn aanwezig. Bij een ontsteking in de kaak kan ook een zwelling of een abces zich ontwikkelen.
  • Als een tand of kies erg afgebroken is en er is geen retentie voor een vulling of voor een kroon, moet de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. De tandarts plaatst een pinnetje in het wortelkanaal om meer retentie voor een kroon te creëren (voorbereiding voor prothetisch herstel).
  • Als de patiënt niet bereid is om een wortelkanaalbehandeling te laten uitvoeren, is het enige alternatief de tand of kies te verwijderen.

De behandeling kan in één of meer bezoeken gedaan worden. Het hangt van de moeilijkheidsgraad van de situatie af. Als u een infectie heeft, moet u misschien meerdere keren behandeld worden door de tandarts, zodat hij of zij ervoor kan zorgen dat de infectie verdwijnt.

STAPPEN

Back to Top